Τρίκαλα Κορινθίας

Από την Συκιά πάτε στο Ξυλόκαστρο και από εκεί συνεχίζετε προς το βουνό Ζήρεια στα Τρίκαλα. Στη διαδρομή θα συναντήσετε όμορφα παραδοσιακά χωριά το πιο γνωστό από όλα είναι τα Τρίκαλα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια (ή Κυλλήνη), σε υψόμετρο 1500 μέτρων, μόλις 10 χιλιόμετρα από το ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο των Τρικάλων Κορινθίας και σε απόσταση αναπνοής τόσο από την Αθήνα όσο και από την Πάτρα, λειτουργεί από το 2007 το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το πλησιέστερο στην Αττική και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία.

Λίμνη Δόξα - Ορεινή Κορινθία

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε απόσταση μιας ώρας οδήγησης από την Συκιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. και δημιουργήθηκε στα τέλη του 90. Στην καρδιά της λίμνης σε ένα πλάτωμα ορθώνεται το εκκλησάκι του Άγιου Φανούρη. Στις όχθες της λίμνης βρίσκεται επίσης η μονή του αγίου Γεωργίου. Η λίμνη δόξα περιστοιχίζεται από πευκόδασος.

Φαράγγι Βουραϊκού - Καλάβρυτα

Αυτό το φαράγγι είναι διάσημο για το μικρό τρένο το τον διασχίζει. Ξεκινώντας από το παραλιακό χωριό του Διακοπτού κυριολεκτικά σκαρφαλώνει έως το ορεινό χωριό Καλάβρυτα σε υψόμετρο 737 μέτρων. Η θέα της διαδρομής από το τρένο είναι μοναδική ανάμεσα δάσος βράχια σπηλιές και το ποτάμι από κάτω.

Ναός της Ήρας - Ηραίον Λουτρακίου

Σε μια ήρεμη και ηλιόλουστη μέρα είναι δύσκολο να βρείτε κάτι πιο όμορφο από αυτό το μέρος σε ολόκληρο τον Κορινθιακό. Το ιερό της θεάς Ήρας, συζύγου του Δία, βρίσκεται κάτω από ένα φάρο, παρέα με ένα πολύ μικρό και πολύ γραφικό εκκλησάκι, σε έναν απομονωμένο όρμο, που βλέπει την πόλη της Κορίνθου.

Αρχαία Κόρινθος

Ο πλέον σημαντικός αρχαιολογικός χώρος ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην Συκιά και δεν θα έπρεπε να χάσετε. Είναι πολύ καλά διατηρημένος με τον κεντρικό ναό και την αγορά να αξίζει μια περιήγηση. Στο μέρος αυτό ο Απόστολος Παύλος παρέδωσε την περίφημη επιστολή “προς Κορίνθιους” η οποία είναι γνωστή και με το όνομα ύμνος της Αγάπης.

Ακροκόρινθος

Λίγο πιο ψηλά από την αρχαία Κόρινθο βρίσκετε η Ακροκόρινθος, η Ακρόπολης της Αρχαίας Κορίνθου, από όπου η θέα της θάλασσας είναι πραγματικά θαυμάσια! Δυστυχώς εδώ δεν έχουν σωθεί πολλά μιας και το μέρος αυτό καταλήφθηκε από όποιον πέρασε από την περιοχή: Τους Τούρκους, τους Φράγκους κτλ. Εδώ μπορείτε να δείτε τα Φράγκικα τείχη όπως και ένα μικρό Τούρκικο Τζαμί.

Αρχαία Σικυώνα

Ένα μικρός αλλά πάρα πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Βασικά το θέατρο της αρχαίας Σικυώνας, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μύθο, εδώ γεννήθηκε στην αρχαιότητα γεννήθηκε η τραγωδία. Είναι σίγουρα ένα μέρος το οποίο πρέπει να επισκεφθείτε.

Αρχαία Στυμφαλία

Η αρχαία Στυμφαλία βρίσκεται στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, η οποία έγινε γνωστή από τον Ηρακλή ο οποίος εκτέλεσε εδώ έναν από τους 12 άθλους του, τον έκτο, με τις Στυμφαλίδες όρνιθες, δηλαδή τα «πουλιά της Στυμφαλίας», τα οποία ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά. Τα αρχαία εδώ ανακαλύφθηκαν από τον Καναδό αρχαιολόγο, καθηγητή Hector Williams. Περπατώντας στην γύρο περιοχή θα βρείτε χαλάσματα από σπίτια, ένα θέατρο, έναν μικρό Ναό και μία Ακρόπολη.

Αρχαία Αιγείρα

Εδώ το σημαντικότερο εύρημα είναι είναι το αρχαίο θέατρο το οποίο ανακαλύφθηκε από το Αυστριακό αρχαιολογικό ινστιτούτο. Είναι πολύ καλά διατηρημένο και έχει θέα τον Κορινθιακό όπως και τους Δελφούς στην στερεά Ελλάδα. Τα ευρήματα στην περιοχή αυτή φανερώνουν την ύπαρξη κοινωνικής ζωής από την νεολιθική κιόλας εποχή, αν και το θέατρο χτίστηκε κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Αρχαία Νεμέα

Ακόμη ένα μικρό αλλά καλά διατηρημένο αρχαίο μέρος, με ένα πολύ όμορφο μουσείο. Εδώ υπάρχει ο αρχαίος ναός και το αρχαίο στάδιο. Εδώ επίσης γίνονταν στην αρχαιότητα οι σημαντικοί αγώνες “Νέμεα”. Εδώ επίσης θα βρείτε τον θησαυρό των αηδονιών, μια συλλογή η οποία είχε κλαπεί κατά τις ανασκαφές αλλά επιστράφηκε στην Ελλάδα το 1993. Στο μουσείο έχει φτιαχτεί μια ολόκληρη πτέρυγα για να τα φιλοξενήσει.

Δελφοί

Στους πρόποδες του όρους Παρνασσός, βρίσκονται οι Δελφοί, Ο ναός του διασημότερου Μάντη της αρχαιότητας. Στο μέρος αυτό υπάρχουν άριστα διατηρημένα μνημεία, όπως το θέατρο, το στάδιο και ο θόλος. Στο μουσείο των Δελφών θα δείτε μεταξύ άλλων τον Ηνίοχο, ένα πανέμορφο άγαλμα ενός πανέμορφου νεαρού άνδρα!

Επίδαυρος

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο οποίο ακόμη και σήμερα παίζονται παραστάσεις, είναι το μέρος που θα πρέπει να επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σας. Η Επίδαυρος έχει χαρακτηρισθεί και αυτή ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και μάλιστα όχι λόγο του θεάτρου. Στο μέρος αυτό υπάρχει και ένα Ασκληπιείο, ένα θεραπευτικό κέντρο και μάλιστα το πιο γνωστό από την αρχαιότητα έως και την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Μυκήνες

Oι Μυκήνες είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO από το 1999 και από τότε βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές πολιτιστικές τοποθεσίες του κόσμου. Σίγουρα έχετε ακούσει για το περίφημο Αγαμέμνονα, τον αρχηγό των Ελλήνων στον πόλεμο εναντίων της Τροίας. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε με την απαγωγή της ωραίας Ελένης από τον Πάρη, τον πρίγκηπα της Τροίας. Η ωραία Ελένη λοιπόν ήταν η σύζυγος του Αγαμέμνονα και αδερφή του Μενέλαου, του Βασιλιά της Σπάρτης. Οι Μυκήνες ήταν οι πρωτεύουσα του βασιλείου του.

Αρχαία Ολυμπία

Μαζί με την ακρόπολη της Αθήνας είναι τα πλέον γνωστά αρχαιολογικά μνημεία στην Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν και διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια οι περίφημοι Ολυμπιακοί αγώνες. Ήταν δεν τόσο σημαντικό αυτό το γεγονός ώστε κάθε εχθροπραξία έπαυε κατά το διάστημα της διεξαγωγής τους. Το πιο θαυμαστό μνημείο εδώ είναι ο ναός του Δία. Οι τεράστιες κολώνες του έπεσαν στο έδαφος σε δύο σεισμούς τον 6 μ.Χ. και κείτονται εκεί σαν κομμάτια από ντόμινο.